Jaar van de Hond: Loyaliteit en Trouw als krachtige basis

Het jaar van de hond: Ontdek de unieke mix van loyaliteit, bescherming en vriendschap
Jaar van de hond

Deze post kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen, zonder extra kosten voor jou, als je een aankoop doet via deze links. Dank je wel voor je steun!

Inhoudsopgave

Het fascinerende Jaar van de Hond, een periode die binnen de Chinese astrologie bekend staat om zijn bijzondere kwaliteiten.

Honden staan symbool voor loyaliteit, betrouwbaarheid en oprechte vriendschap. 

Mensen die onder dit teken geboren zijn, worden vaak gezien als eerlijke, vriendelijke individuen die een sterk gevoel van plicht hebben en altijd klaarstaan voor hun dierbaren. 

Het Jaar van de Hond

De Chinese dierenriem, een cyclus van twaalf dierentekens, speelt een belangrijke rol in de Chinese cultuur en astrologie. Elk jaar wordt vertegenwoordigd door een specifiek dier, dat unieke eigenschappen en invloeden met zich meebrengt. Het Chinese nieuwjaar start niet op 1 januari, maar valt op een nieuwe maan tussen 21 januari en 20 februari, waardoor de exacte datum elk jaar verschilt.

Hieronder vind je de start- en einddata van het Jaar van de Hond:

 • 10 februari 1910 – 29 januari 1911
 • 28 januari 1922 – 15 februari 1923
 • 14 februari 1934 – 3 februari 1935
 • 2 februari 1946 – 21 januari 1947
 • 18 februari 1958 – 7 februari 1959
 • 6 februari 1970 – 26 januari 1971
 • 25 januari 1982 – 12 februari 1983
 • 10 februari 1994 – 30 januari 1995
 • 29 januari 2006 – 17 februari 2007
 • 16 februari 2018 – 4 februari 2019
 • 3 februari 2030 – 22 januari 2031

Ben je geïnteresseerd in de andere tekens van de Chinese dierenriem, bezoek dan deze overzichtspagina.

Qi Gong

Ontdek hoe Chinese wijsheid je fysieke en mentale gezondheid kan transformeren met Qi gong – jouw pad naar vitaliteit en innerlijke rust.

Qi gong, in het Chinees uitgedrukt als 气功 (vereenvoudigd) of 氣功 (traditioneel) is een prachtige reis binnen de Chinese tradities die je helpt zowel je lichaam als geest te verzorgen en te versterken. Wanneer je de kunst van Qi gong beoefent, nodig je een wereld van beweging en rust uit, gericht op het harmoniseren van je innerlijke energie. 

“Makkelijker dan yoga” 

Als je hier meer over wilt weten, ga dan naar “het eeuwenoude geheim van een blakende gezondheid en een goed humeur“.

Eigenschappen van de Hond

Als je geboren bent in het jaar van de hond, zul je deze eigenschappen waarschijnlijk bij jezelf herkennen:

Loyaliteit

Honden staan bekend om hun onwankelbare loyaliteit. Zij zijn de vrienden die je in het donkerste uur bijstaan, altijd trouw en toegewijd aan degenen die ze liefhebben.

Betrouwbaarheid

Dit dierenteken symboliseert betrouwbaarheid. Mensen geboren in het Jaar van de Hond worden gezien als betrouwbare, solide aanwezigheden die hun beloftes nakomen.

Bescherming

De beschermende aard van de hond komt tot uiting in de zorg voor dierbaren. Zij staan altijd klaar om hun naasten te verdedigen tegen onrecht en gevaar.

Intuïtie

Honden hebben een sterke intuïtie en kunnen vaak onraad voelen voordat het zichtbaar is. Hun scherpe instincten leiden hen in relaties en levenskeuzes.

Eerlijkheid

Een oprechte en directe communicatie is kenmerkend voor dit dierenteken. Honden draaien er niet omheen en waarderen transparantie in alle vormen van interactie.

(advertentie)

Sterke en Zwakke Eigenschappen van de Hond

Sterke EigenschappenZwakke Eigenschappen
LoyaalOverbezorgd
BetrouwbaarKoppig
BeschermendPessimistisch bij tegenslag
IntuïtiefAarzelend om risico’s te nemen
EerlijkGevoelig voor kritiek

Het Jaar van de Hond en de Vijf Elementen

In de Chinese astrologie speelt het concept van de vijf elementen – Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water – een cruciale rol. Deze elementen beïnvloeden niet alleen de persoonlijkheidseigenschappen van de dierenriemtekens, maar ook hun levensloop en relaties. 

Elk element is voor een periode van twee jaar dominant en brengt unieke kwaliteiten en uitdagingen met zich mee.

JaarElement
1934, 1994Hout
1946, 2006Vuur
1958, 2018Aarde
1970, 2030Metaal
1982, 2042Water

(advertentie)

Hout Hond

De Hout Hond is coöperatief en flexibel, met een sterk gevoel van moraliteit en een verlangen om anderen te helpen. Dit element brengt een optimistische houding en de drang naar groei en ontwikkeling.

Vuur Hond

Vuur Honden zijn gepassioneerd en zelfverzekerd, met een onuitputtelijke energie en een moedige geest. Dit element versterkt hun leiderschapskwaliteiten en hun vermogen om uitdagingen met moed aan te gaan.

Aarde Hond

Aarde Honden staan bekend om hun betrouwbaarheid, nuchterheid en praktische instelling. Dit element verankert hen met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en maakt hen tot uitstekende planners en realisten.

Metaal Hond

Metaal Honden zijn vastberaden en zelfstandig, met een sterk rechtvaardigheidsgevoel en een onwrikbaar moreel kompas. Dit element geeft hen de kracht om door te zetten en de loyaliteit om hun geliefden te beschermen.

Water Hond

Water Honden zijn intuïtief en aanpasbaar, met een diep empathisch vermogen en een natuurlijke bekwaamheid in communicatie. Dit element maakt hen empathischer en versterkt hun sociale vaardigheden, waardoor ze uitblinken in relaties.

Jaar van de Hond en Werk

Mensen geboren in het Jaar van de Hond hebben een natuurlijke neiging tot beroepen waarbij loyaliteit, integriteit en een sterk gevoel van rechtvaardigheid van cruciaal belang zijn. Hun betrouwbare en beschermende aard maakt hen uitstekende teamspelers en leiders, vooral in sectoren die een hoge mate van verantwoordelijkheid en ethiek vereisen, zoals het onderwijs, de gezondheidszorg, en maatschappelijk werk. Honden blinken uit in rollen waar ze anderen kunnen helpen en ondersteunen, dankzij hun empathische vermogen en sterke sociale bewustzijn.

Daarentegen zijn carrières die voortdurende verandering en onvoorspelbaarheid vereisen, zoals bepaalde vormen van freelance werk of start-up omgevingen, minder geschikt voor hen. 

Dit komt omdat Honden waarde hechten aan stabiliteit en zekerheid. Ze kunnen moeite hebben met het aanpassen aan snel veranderende omstandigheden of werkomgevingen waarin de richting en doelen niet duidelijk gedefinieerd zijn. Hun behoefte aan een duidelijke structuur en zekerheid maakt dat ze beter gedijen in omgevingen waarin betrouwbaarheid en een duidelijk kader vooropstaan.

Geïnteresseerd in een online cursus tarot?

Ben jij geïnteresseerd in een thuiscursus tarot? Leer hoe je de kaarten interpreteert en hoe je je intuïtie vergroot. De cursus is verrassend diepgaand en met een beetje oefening helpen de kaarten je met het nemen van de lastige beslissingen waar je voor staat. 

Op dit moment slechts 17 euro)*

)* er kunnen geen rechten ontleend worden aan de prijs.

 

Hond en Relaties

In sociale relaties staan Honden bekend om hun loyale en betrouwbare aard. Ze zijn geweldige vrienden, altijd klaar om te luisteren en te ondersteunen. Hun eerlijkheid en oprechtheid maken hen tot gewaardeerde leden van elke vriendenkring. Honden staan ook bekend om hun beschermende instelling; ze zullen niet aarzelen om voor hun vrienden op te komen. Echter, hun voorzichtigheid kan ertoe leiden dat ze tijd nodig hebben om anderen te vertrouwen, maar eenmaal die band gevormd is, is deze vaak voor het leven.

In liefdesrelaties zijn Honden toegewijde en zorgzame partners. Ze nemen hun relaties serieus en streven naar een harmonieuze en stabiele verbintenis. Door hun loyale aard zijn ze extreem trouw en verwachten dezelfde toewijding van hun partner. Honden communiceren op een directe en eerlijke manier, wat misverstanden in relaties tot een minimum beperkt, maar ze kunnen soms overbezorgd en zelfs een beetje jaloers zijn.

Wat betreft compatibiliteit in de Chinese horoscoop, passen Honden het beste bij de Tijger, Paard, of Konijn.
De Tijger biedt moed en avontuur, wat de soms voorzichtige Hond kan stimuleren. De relatie met een Paard kan bruisen van wederzijdse ondersteuning en begrip, terwijl een verbintenis met een Konijn gekenmerkt wordt door een diepe emotionele connectie en wederzijdse zorg. 

Deze combinaties beloven harmonieuze relaties, waarin de eigenschappen van beide tekens elkaar aanvullen en versterken.

Hond: Kleuren en Getallen

Voor mensen geboren in het Jaar van de Hond zijn bepaalde kleuren en getallen bijzonder gunstig en brengen zij geluk en harmonie. 

De kleuren die het best bij de Hond passen, zijn groen, rood en paars. Groen symboliseert vernieuwing en groei, wat resoneren kan met de loyale en beschermende aard van de Hond, en hen helpt in het nastreven van persoonlijke ontwikkeling. Rood staat voor passie en geluk, wat de moed en het enthousiasme van de Hond kan versterken, terwijl paars verbonden is met spiritualiteit en wijsheid, wat hun intuïtieve kant kan voeden.

Wat getallen betreft, zijn 3, 4 en 9 geluksgetallen voor de Hond. 
Het getal 3 staat in de Chinese cultuur voor creativiteit en het leven zelf, wat de sociale en empathische kant van de Hond kan ondersteunen. Het getal 4, hoewel vaak gezien als ongelukkig in sommige Aziatische culturen vanwege de uitspraak die lijkt op het woord voor “dood”, wordt hier gezien als gunstig voor de Hond, symboliserend stabiliteit en betrouwbaarheid. Het getal 9 wordt geassocieerd met een lang leven en voorspoed, wat de duurzame aard van de vriendschappen en relaties die Honden opbouwen, benadrukt.

jaar van de hond

De Hond in het Jaar van de Draak

Het Jaar van de Draak is een tijd van dynamiek en transformatie, die zowel kansen als uitdagingen met zich meebrengt voor degenen die onder het teken van de Hond vallen.

Nieuwe Mogelijkheden

Voor de Hond kan het Jaar van de Draak nieuwe deuren openen, vooral op professioneel gebied. Dit is een uitstekende periode om te experimenteren met nieuwe ideeën en projecten. De bruisende energie van de Draak biedt de Hond de kans om uit hun comfortzone te stappen en hun ware potentieel te ontdekken.

Uitdagingen

Dit jaar kan echter ook onvoorspelbaar zijn, wat spanningen kan opleveren voor de van nature voorzichtige Hond. De Draak’s drang naar snelle veranderingen kan botsen met de Hond’s behoefte aan stabiliteit en zekerheid. Flexibiliteit en openheid voor verandering zijn cruciaal om deze periode succesvol door te komen.

Relaties

Op relationeel vlak brengt het Jaar van de Draak een dynamische, soms stormachtige energie. Honden kunnen in dit jaar gepassioneerde maar ook vluchtige relaties ervaren. Voor duurzame relaties is het belangrijk om open communicatie te onderhouden en geduldig te zijn.

Financiën

Financieel gezien biedt het Jaar van de Draak mogelijkheden voor groei, maar het is ook een tijd om waakzaam te zijn. De avontuurlijke geest van de Draak kan leiden tot impulsieve financiële beslissingen. Honden doen er goed aan om voorzichtig te zijn met investeringen en zich te richten op langetermijnstabiliteit.

Reflectie en Groei

Tenslotte is het Jaar van de Draak een krachtige periode voor persoonlijke reflectie en groei. Voor Honden is dit een uitgelezen moment om na te denken over wat ze werkelijk willen in het leven en de stappen te zetten die nodig zijn om deze doelen te bereiken. Het is een tijd om innerlijke wijsheid te cultiveren en te vertrouwen op intuïtie bij het navigeren door de uitdagingen en kansen die dit jaar biedt.

Conclusie

In dit artikel hebben we de veelzijdige wereld van de Hond in de Chinese astrologie verkend, van de basiseigenschappen en de invloed van de vijf elementen tot hoe de Hond zich manifesteert in werk, relaties en zelfs in het energieke Jaar van de Draak. Hier zijn de belangrijkste inzichten:

 • Loyaliteit en betrouwbaarheid zijn kernkwaliteiten van de Hond, die hen zowel in persoonlijke als professionele relaties sterken.
 • Flexibiliteit is cruciaal, vooral in dynamische tijden zoals het Jaar van de Draak, waar nieuwe mogelijkheden en uitdagingen op de loer liggen.
 • Sociale en liefdesrelaties kunnen floreren met communicatie en wederzijds begrip, waarbij sommige dierentekens zoals de Tijger, Paard en Konijn bijzonder goed passen bij de Hond.
 • Financiële voorzichtigheid blijft belangrijk, met een focus op langetermijnplanning en stabiliteit.

In de loyaliteit en moed van de Hond, vind je de spiegel van je ware kracht. Koester je relaties, blijf trouw aan je waarden, en het pad vooruit zal zich helder ontvouwen.

Krachtdieren petra stam

🌟 Ontdek Jouw Spirituele Gids met de Krachtdierkaarten 🌟