Spirituele betekenis varken: geaard, nederig en intelligent!

Het varken is een geaarde gids die je helpt om overvloed, intelligentie en nederigheid te combineren.
krachtdier varken

Deze post kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen, zonder extra kosten voor jou, als je een aankoop doet via deze links. Dank je wel voor je steun!

Inhoudsopgave

Het is misschien even wennen dat een varken ook een krachtdier kan zijn. Dit intelligente wezen wordt vaak ondergewaardeerd en het wordt door diverse religies als een ‘onrein’ dier beschouwd. Dit betekent dat een varken wellicht niet gezond is om te eten, maar als symbool van bescheidenheid en intelligentie komt dit dier zeker in aanmerking om je krachtdier te worden. 

Het varken nodigt je uit om zijn wereld beter te leren kennen, een wereld waarin bescheidenheid een kracht is en intelligentie niet enkel draait om kennis, maar ook om emotioneel inzicht en intuïtie.

Enkele veelvoorkomende worstelingen waarmee het varken kan helpen, zijn:

 • Gevoel van onderwaardering: het varken leert ons dat echte waarde van binnen komt en niet afhankelijk is van externe erkenning.
 • Moeite met geaard blijven: het varken moedigt ons aan om fysiek en emotioneel verbonden te blijven met onze ware natuur en onze omgeving.
 • Complexiteit in eenvoud onderschatten: het varken herinnert ons eraan dat er in eenvoud een diepe en vaak over het hoofd geziene intelligentie schuilt.

 

Door het varken te omarmen als jouw krachtdier, kun je verwachten:

 • Zelfwaardering te ontwikkelen: je leert om je innerlijke waarde te zien, ongeacht de waardering van anderen.
 • Stabiliteit te vinden: in de chaos van het dagelijks leven vind je een manier om geaard en rustig te blijven.
 • Diepere inzichten te verwerven: je ontdekt hoe je ingewikkelde situaties met eenvoudige wijsheid kunt benaderen.

Ben je klaar om je bescheiden wortels diep in de aarde te verankeren naar een leven vol nederigheid, geaardheid en intelligentie? Laat het varken je leiden op dit pad, en ontdek hoe krachtig bescheidenheid werkelijk kan zijn.

Geïnteresseerd in andere krachtdieren?

Neem ook eens een kijkje bij de eenhoorn, die natuurlijk puurheid en zuiverheid symboliseert. Of misschien dat de weerbaarheid van een krokodil je aanspreekt. 

Spirituele betekenis van een varken

In de spirituele wereld speelt het krachtdier varken een bijzondere rol. Het varken is een symbool van overvloed, vruchtbaarheid en doorzettingsvermogen. Als liefhebber van krachtdieren herken ik vooral zijn nederigheid, geaardheid en intelligentie. Laten we eens kijken hoe deze eigenschappen ons kunnen leiden in het leven en ons kunnen helpen te groeien op persoonlijk vlak.

Nederigheid – Het varken toont nederigheid in zijn eenvoudige manier van leven, zonder pretenties. Het omarmen van deze eigenschap kan ons helpen om een meer bevredigend leven te leiden, vrij van de constante drang om ons te bewijzen tegenover anderen. Door nederig te zijn, leren we om waardering te hebben voor wat we hebben en kunnen we onze relaties met anderen verdiepen door echt te waarderen wie zij zijn, niet wat ze bezitten of bereiken.

Geaardheid – Varkens zijn diep verbonden met de aarde, altijd aanwezig in het moment. Deze geaardheid helpt ons om stabiel te blijven te midden van de chaos van het dagelijkse leven. Door geaard te zijn, verbeteren we onze besluitvorming omdat we vanuit een centraal, stabiel punt opereren. Dit leidt tot een leven waarin we minder overweldigd worden door externe omstandigheden.

Intelligentie – Hoewel vaak onderschat, zijn varkens zeer intelligente dieren. Ze kunnen complexe problemen oplossen en hebben een indrukwekkend geheugen. Deze intelligentie inspireert ons om situaties vanuit verschillende hoeken te benaderen en te leren van eerdere ervaringen. Het bevordert een mindset die openstaat voor leren en aanpassen, essentieel voor persoonlijke groei en succes in zowel persoonlijke als professionele relaties.

Spirituele betekenis varken

Overvloed – Varkens symboliseren niet alleen vruchtbaarheid, maar ook overvloed. De les die we hieruit kunnen trekken is dat overvloed in vele vormen komt en vaak meer binnenin ons ligt dan in materiële bezittingen. Het waarderen van overvloed in alle vormen bevordert een gevoel van tevredenheid en dankbaarheid, wat bijdraagt aan een positievere levenshouding en het vermogen om meer te geven aan anderen.

Doorzettingsvermogen – Tenslotte toont het varken ons het belang van doorzettingsvermogen. Varkens zetten door, ongeacht de omstandigheden. Deze eigenschap is van cruciaal belang wanneer we geconfronteerd worden met uitdagingen in het leven. Door te leren doorzetten, ontwikkelen we veerkracht en het vermogen om tegenslagen te overwinnen, wat ons sterker maakt en ons helpt om onze doelen te bereiken.

Qi Gong

Ontdek hoe Chinese wijsheid je fysieke en mentale gezondheid kan transformeren met Qi gong – jouw pad naar vitaliteit en innerlijke rust.

Qi gong, in het Chinees uitgedrukt als 气功 (vereenvoudigd) of 氣功 (traditioneel) is een prachtige reis binnen de Chinese tradities die je helpt zowel je lichaam als geest te verzorgen en te versterken. Wanneer je de kunst van Qi gong beoefent, nodig je een wereld van beweging en rust uit, gericht op het harmoniseren van je innerlijke energie. 

“Makkelijker dan yoga” 

Als je hier meer over wilt weten, ga dan naar “het eeuwenoude geheim van een blakende gezondheid en een goed humeur“.

Symboliek van het varken

Het varken heeft door de eeuwen heen in verschillende culturen een prominente plek ingenomen, vaak beladen met tegenstrijdige symboliek die varieert van overvloed en voorspoed tot onreinheid en gulzigheid. Hieronder verkennen we de historische en culturele achtergrond van dit krachtdier, met aandacht voor zijn rol in diverse tradities, folklore en mythologie.

 1. Chinese cultuur: In de Chinese zodiac staat het varken bekend als een symbool van fortuin, eerlijkheid en geluk. Personen geboren in het jaar van het varken worden gezien als vriendelijk, tolerant en gul. Het varken is het laatste dier in de Chinese dierenriem, wat wijst op voltooiing en de cycli van wedergeboorte in de Chinese cultuur.

 2. Europese folklore: In veel Europese tradities wordt het varken gezien als een symbool van vruchtbaarheid en welvaart. Bij oude Germaanse stammen was het varken heilig voor de godin Freya, en het offeren van varkens was een gebruikelijk ritueel tijdens oogstfeesten en andere belangrijke gelegenheden om voorspoed en bescherming van de gemeenschap te verzekeren.

 3. Christendom: In de Bijbel worden varkens vaak als onrein beschouwd, vooral in het Oude Testament. Dit beeld veranderde enigszins in het Nieuwe Testament met de verhaal van de bezetene van Gerasenes, waar Jezus onreine geesten uit een man verdrijft en toestaat in een kudde varkens te varen, wat hun steile val in het meer symboliseert.

 1. Islam en Jodendom: In zowel de Islam als het Jodendom worden varkens als onrein beschouwd en is het eten van varkensvlees verboden. Deze religieuze wetten benadrukken de scheiding tussen heilig en profaan, en het varken dient als een krachtig symbool van deze scheiding.

 2. Keltische mythen: Voor de Kelten had het varken ook een heilige status en symboliseerde het vruchtbaarheid en kracht. Het varken was vaak te zien in verhalen die rijkdom en overvloed uitbeeldden, zoals het verhaal van de Cauldron van overvloed, waaruit een eindeloze voorraad voedsel kwam.

Boodschappen uit het dierenrijk

 

Ontdek de geheime wereld van dierengedachten met Kristina Boey! Haar verhelderende boek nodigt je uit om de verborgen wijsheid en boodschappen van onze dierenvrienden te ontrafelen. Laat je inspireren en leer rechtstreeks van een expert in dierencommunicatie. Duik in dit boek en begin aan een fascinerende reis naar het begrijpen van wat dieren echt denken en ons willen vertellen! Perfect voor elke dierenliefhebber die klaar is om te luisteren.

Werken met de energie van een varken

Het oproepen van de energie van je krachtdier kun je doen volgens de vaste rituelen, die ik heb beschreven bij “droomwerk en meditatie”. Hieronder beschrijf ik een aantal specifieke manieren om de energie van het varken in je leven op te roepen en te belichamen:

 • Dagelijkse routines: Gezien het varken symbool staat voor nederigheid en geaardheid, raad ik je aan dagelijks tijd te maken voor mindfulness of meditatie. Deze praktijken helpen je om geaard en aanwezig te blijven in het hier en nu, net zoals het varken dat doet in zijn natuurlijke omgeving.

 • Creativiteit: Het varken moedigt ons aan om onze creatieve kant te verkennen. Waarom probeer je niet te schilderen, te schrijven of te dansen op een manier die de kenmerken van het varken belichaamt? Dit kan een prachtige uitlaatklep zijn voor de energieën van nederigheid, overvloed en intelligentie.

 • Verbinding met de natuur: Breng tijd door in de natuur om je verbinding met het varken te verdiepen. Misschien vind je het prettig om plaatsen te bezoeken die rijk zijn aan aarde-elementen, zoals bossen of boerderijen, waar je direct kunt observeren hoe varkens in hun omgeving leven.

 • Leren en ontdekken: Verdiep je kennis over het varken door boeken te lezen, documentaires te kijken, of zelfs een boerderij te bezoeken waar je varkens in hun natuurlijke habitat kunt zien. Dit helpt je om een dieper begrip en een grotere waardering voor dit krachtdier te ontwikkelen.

 • Symbolen en voorwerpen: Draag symbolen of voorwerpen die geassocieerd worden met het varken, zoals sieraden of kunstwerken. Dit kan een dagelijkse herinnering zijn aan de kwaliteiten van het varken die je wilt belichamen en kan dienen als een bron van inspiratie en comfort.

Door deze methoden toe te passen, kun je de krachtige en positieve eigenschappen van het varken in je dagelijks leven integreren en de verbinding met je krachtdier versterken.

Heb je het gevoel dat een varken toch niet helemaal bij je past? Kijk dan bij “wat is je krachtdier” of er een ander krachtdier is dat je meer aanspreekt.

krachtdier varken

Dromen van een varken

Dromen van het varken kunnen veelzeggend en diepgaand zijn, aangezien dit krachtdier een rijkdom aan symboliek en betekenis draagt in verschillende culturen. Hier zijn een paar typische scenario’s waarin het varken kan verschijnen in dromen, samen met interpretaties voor wat deze droombeelden kunnen betekenen:

 • Droomscenario: Een varken dat in modder rolt
  Interpretatie: Dit droombeeld kan wijzen op de behoefte om terug te keren naar de basis en contact te maken met je ware zelf. Modder, vaak geassocieerd met de aarde en groei, symboliseert vruchtbaarheid en wedergeboorte. Het varken dat zich hierin wentelt, kan suggereren dat je moet omarmen wat je hebt en waar je vandaan komt, om je geestelijke gezondheid en persoonlijke groei te voeden.

 • Droomscenario: Het voeren van een varken
  Interpretatie: Dit droombeeld kan duiden op overvloed en voorspoed die naar je toe komen, vooral als je zorg en aandacht hebt besteed aan een project of relatie. Het voeren van een varken benadrukt ook het belang van het voeden van je innerlijke zelf en het erkennen van je eigen behoeften om welvaart in je leven te bevorderen.

Geïnteresseerd in een online cursus tarot?

Ben jij geïnteresseerd in een thuiscursus tarot? Leer hoe je de kaarten interpreteert en hoe je je intuïtie vergroot. De cursus is verrassend diepgaand en met een beetje oefening helpen de kaarten je met het nemen van de lastige beslissingen waar je voor staat. 

Op dit moment slechts 17 euro)*

)* er kunnen geen rechten ontleend worden aan de prijs.

 
 • Droomscenario: Een varken dat wegloopt
  Interpretatie: Als je droomt dat een varken van je wegloopt, kan dit wijzen op gemiste kansen of dat je bepaalde aspecten van jezelf negeert, zoals je intuïtie of innerlijke wijsheid. Het kan ook een oproep zijn om meer zelfreflectie te doen en te overwegen welke delen van je leven herziening of meer aandacht behoeven.

 • Droomscenario: Een varken dat je leidt
  Interpretatie: Dit kan een krachtig beeld zijn van begeleiding. Als het varken je in een droom leidt, kan dit betekenen dat je wordt aangemoedigd om meer vertrouwen te hebben in je pad en de natuurlijke loop der dingen te volgen. Dit beeld kan je aanmoedigen om met vertrouwen en acceptatie voorwaarts te gaan, waarbij je de intelligentie en het instinct van het varken als leidraad gebruikt.

Deze dromen over het varken brengen vaak boodschappen van nederigheid, geaardheid, en intelligentie, eigenschappen die kunnen helpen bij het navigeren door je dagelijks leven. Ze nodigen je uit om dieper in jezelf te graven en de rijke innerlijke bronnen te ontdekken die je bezit.

Krachtdier varken en toepasselijke (edel)stenen

Hier zijn enkele edelstenen die geassocieerd kunnen worden met de eigenschappen van het varken. Door een of meer van deze stenen bij je te dragen, kun je de eigenschappen van je krachtdier versterken:

 • Rozenkwarts – Deze steen, bekend om zijn zachte, liefdevolle energie, resoneert goed met de nederigheid en zorgzaamheid van het varken. Rozenkwarts bevordert compassie en zelfacceptatie, wat helpt om de vriendelijke en toegankelijke natuur van het varken uit te drukken.

 • Jaspis – Een aardende steen die uitstekend past bij de geaardheid van het varken. Jaspis helpt om stabiliteit en balans te vinden, en versterkt de verbinding met de aarde, waardoor je stevig in het heden kunt staan.

 • Tijgeroog – Deze steen staat bekend om zijn vermogen om inzicht en helderheid te bieden, wat de intelligentie van het varken ondersteunt. Tijgeroog kan helpen om moeilijke situaties met wijsheid en moed te benaderen.

 • Citrien – Citrien is een steen van overvloed en voorspoed, die goed aansluit bij het symbolische beeld van vruchtbaarheid en rijkdom dat het varken vertegenwoordigt. Het dragen van citrien kan helpen om overvloed in verschillende vormen aan te trekken, van materieel succes tot emotionele voldoening.

 • Groene Aventurijn – Deze steen staat bekend om zijn eigenschappen die geluk en voorspoed bevorderen, resonant met de positieve aspecten van het varken. Groene aventurijn stimuleert optimisme en zelfvertrouwen, en helpt je om kansen te grijpen.

Conclusie

Net zoals het varken zorgvuldig zijn weg door het veld baant, altijd bewust van zijn omgeving en nederig in zijn bestaan, kun jij ook de paden van je eigen leven met aandacht en wijsheid bewandelen. Laat het varken je gids zijn door de rijke velden van je ervaringen, over de solide grond van je relaties, en naar de kern van je persoonlijke vervulling. 

Moge zijn standvastige aanwezigheid je inspireren om je reis met geduld en doorzettingsvermogen te vormen, en zijn geaarde natuur je dagen verlichten met stabiliteit en vrede.

Omarm de geest van het varken, en laat het je leiden door het landschap van je innerlijke wereld, waar elke keuze betekenis heeft en elke stap deel uitmaakt van een groter geheel. 

Ik hoop dat je, net als het varken, de kracht zult vinden om overvloed in je leven te creëren. Het varken geeft je de wijsheid om de eenvoudige waarheden van je acties te begrijpen en het geduld om te wachten op de vruchten van je inspanningen.

Ga voorzichtig te werk, observeer zorgvuldig en groei gracieus, geleid door de geest van het

Spirituele betekenis varken

Ontdek jouw spirituele gids met deze krachtdierenkaarten

🌈 Met deze sets van ieder 66 krachtdierkaarten open je de deur naar diepe, persoonlijke inzichten en verbind je met de magische wijsheid van de dierenwereld, precies wanneer jij daar behoefte aan hebt. Elke kaart brengt een unieke, betoverende afbeelding en een boodschap van het dier zelf, om je te begeleiden, ondersteunen en inspireren.

📚 Geschreven door Petra Stam, auteur van ‘Krachtdieren – wijsheid en inspiratie uit het dierenrijk’.

🍃 Bestel nu en stap in de magische wereld van krachtdieren! 

Krachtdieren petra stam

🌟 Ontdek Jouw Spirituele Gids met de Krachtdierkaarten 🌟