Voel je je vaak onbeschermd en kwetsbaar?

 • Worstel je met een gebrek aan zelfvertrouwen?
 • Heb je moeite om beslissingen te nemen?
 • Vind je het lastig om gefocust en geaard te blijven?
 • Heb je behoefte aan meer balans in je leven?

Tijgeroog staat bekend als de steen van bescherming en kan kracht, moed en zelfvertrouwen bieden. Het symboliseert ook een scherpe, onverschrokken blik en kan helpen om focus en helderheid in je leven te brengen. Deze prachtige steen met zijn opvallende gouden glans en donkere strepen wordt vaak geassocieerd met het brengen van geluk en het afweren van negatieve energie.

Als je tijgeroog als jouw krachtsteen omarmt, zul je een verhoogd gevoel van zelfvertrouwen en innerlijke kracht ervaren. Je gaat merken dat besluitvorming gemakkelijker wordt en dat je meer gefocust en geaard bent in je dagelijkse leven.

De beschermende eigenschappen kunnen je een veiliger en stabiel gevoel geven, waardoor je openstaat om risico’s te nemen en vol vertrouwen jouw pad te bewandelen.

Het afweren van negatieve energie draagt bij aan een positievere levenshouding en meer succes in jouw ondernemingen.

Van alle edelstenen is tijgeroog er een die altijd al intrige en bewondering heeft opgewekt. Het is niet alleen een visueel verbluffende steen met zijn gelaagde gouden en bruine strepen, maar het heeft ook een rijke geschiedenis en een scala aan spirituele en therapeutische eigenschappen. 

Korte beschrijving van tijgeroog

Tijgeroog, ook wel bekend als ‘valkenoog’ in zijn blauwe variëteit, is een glinsterende steen die bekend staat om zijn zijdeachtige glans en gelaagde kleuren van goud, geel en rijke bruine tinten.

De naam “tijgeroog” komt van het unieke uiterlijk dat het heeft: een combinatie van gouden reflecties met donkere strepen, wat lijkt op het oog van een tijger. Deze prachtige edelsteen is eigenlijk een vorm van kwarts, waarbij vezels van het mineraal amfibool vervangen zijn door silica.

De unieke verschijning en reflectieve eigenschappen maken het niet alleen een gewild item voor sieraden, maar de steen is ook al eeuwenlang geprezen om zijn spirituele en helende kwaliteiten.

orgonite piramide tijgeroog

Deze kleine, maar krachtige piramide is ongeveer 7 cm hoog en heeft verschillende kwaliteiten. Het is niet alleen mooi om naar te kijken, maar de sterke combinatie van tijgeroog en helder kwarts heeft een positief effect op je geest. Bovendien versterkt de piramidevorm deze energie. De koperen spiralen helpen alles in balans te houden. Je kunt het op je werkplek plaatsen en het zal je inspireren en je energie verhogen!

Spirituele betekenis en werking van tijgeroog

Tijgeroog wordt beschouwd als een verwarmende steen. Hier zijn enkele redenen:

 1. Kleur en Uiterlijk: De gouden, bruine en rode tinten van tijgeroog doen denken aan warmte, vuur en zonlicht. 

 2. Energieke Eigenschappen: De steen heeft een positieve invloed op je vitaliteit en energie. 

 3. Chakra Associatie: Tijgeroog is vooral geassocieerd met de zonnevlecht chakra, wat het centrum is van wilskracht, zelfvertrouwen en energie. De zonnevlecht chakra symboliseert warmte en kracht.

 4. Emotionele Warmte: Tijgeroog wordt ook gezien als een steen die emotionele warmte en bescherming biedt. Het kan helpen om gevoelens van veiligheid en comfort te versterken, vooral in uitdagende of veranderlijke tijden.

 5. Bescherming tegen Negativiteit: De verwarmende eigenschappen van tijgeroog kunnen ook worden geïnterpreteerd als een schild of barrière tegen koude, negatieve of schadelijke energieën.

Spirituele en Mentale Voordelen:

 1. Bescherming: Tijgeroog staat bekend als een krachtige beschermer tegen negatieve energieën en kwaadaardige intenties van anderen.
 2. Helder denken: Het bevordert helder denken en verbetert de concentratie, wat nuttig is bij besluitvorming. Het vergroot je analytisch vermogen en helpt je beslissingen te nemen. Het is daarom een goede steen bij studie. 
 3. Zelfvertrouwen: De steen helpt om zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen te versterken.
 4. Moed en Persoonlijke Kracht: Tijgeroog stimuleert moed, vooral bij het aangaan van nieuwe uitdagingen.
 5. Balans: Het bevordert een gevoel van evenwicht tussen extremen, zoals yin en yang of emotioneel en rationeel denken.
 6. Gronding: Tijgeroog helpt bij het aarden en verankeren van spirituele energieën.
 7. Creativiteit: Het kan helpen om creatieve energieën te ontgrendelen en artistieke expressie te bevorderen.
 8. Stressvermindering: Tijgeroog heeft een kalmerend effect en kan helpen bij het verminderen van angst en stress.

Fysieke Voordelen:

 1. Botgezondheid: Het wordt soms gebruikt om genezing van botbreuken te bevorderen. De steen houd je gewrichten soepeler.
 2. Stofwisseling: De steen helpt bij het stimuleren van de stofwisseling en het verminderen van vermoeidheid. Het helpt tegen buikpijn en darmkrampen.
 3. Balans in bloedsomloop: Tijgeroog kan bijdragen aan het in evenwicht brengen van de bloedsomloop en de bloeddruk reguleren. Het is een fijne steen om te dragen bij menstruatieklachten of klachten veroorzaakt door de menopauze.
 4. Pijnstillend: Het wordt soms gebruikt als een pijnstiller, vooral bij gewrichts- en spierpijn.
 5. Ooggezondheid: Tradities suggereren dat het helpt bij het verbeteren van het gezichtsvermogen en het versterken van de ogen.
 6. Ademhaling: Tijgeroog kan helpen tegen astma en hyperventilatie omdat een rustige en gecentreerde geest helpt bij bewuste ademhalingspatronen
Tijgeroog guasha

Een guasha is een massagehulpmiddel dat helpt bij het vrijmaken van je “chi” (levensenergie). Je kunt hiermee over pijnlijke plekken wrijven (of schrapen). Gecombineerd met sandalwoodolie zal het de gevoelige gebieden kalmeren waardoor de pijn afneemt. 

Als de pijn echter blijft aanhouden is het verstandig een arts te raadplegen. 

Emotionele Voordelen:

 1. Emotionele healing: Tijgeroog kan helpen bij het genezen van emotionele wonden en trauma’s.
 2. Vermindering van angsten: Het is een goede steen tegen angsten en fobieën.
 3. Moed: Het bevordert de moed om uitdagingen en moeilijke situaties onder ogen te zien.
 4. Rust: de kalmerende werking zorgt voor stressvermindering en geeft een gevoel van kalmte en rust.

Toepassingen

Meditatie en affirmaties met tijgeroog

Meditatie met tijgeroog kan helpen om innerlijke rust te bevorderen en inzicht te verkrijgen in moeilijke situaties. Het is ook nuttig voor affirmaties, vooral die welke verband houden met persoonlijke kracht, vastberadenheid en moed.

Hoe te dragen of te gebruiken voor maximale impact

Voor maximale impact kan men een tijgeroog hanger dragen dicht bij het hart of het in de zak dragen. Ook kan het op het voorhoofd worden geplaatst tijdens meditatie voor een beter inzicht.

Combinatie met andere stenen

Tijgeroog combineert goed met zwarte toermalijn of rookkwarts voor een verhoogde bescherming. Het kan ook gecombineerd worden met stenen zoals citrien of carneool om de zonnevlechtchakra te versterken.

Geschiedenis van tijgeroog

Oorsprong en ontdekking van de steen

De oorsprong van tijgeroog kan worden getraceerd naar het oude Egypte, waar het werd gebruikt als ogen in standbeelden en als amuletten door krijgers voor bescherming in de strijd.

Historisch gebruik en betekenis in verschillende culturen

In verschillende culturen, waaronder de Romeinse, oude Chinese en inheemse Amerikaanse culturen, werd tijgeroog gewaardeerd zowel voor zijn esthetische schoonheid als voor zijn spirituele en beschermende eigenschappen.

Fysieke Eigenschappen

Kleur en uiterlijke kenmerken

Tijgeroog staat bekend om zijn unieke combinatie van gouden, gele en rijke bruine tinten die in lagen door de steen heen lopen. De golvende beweging van kleuren creëert een “kattenoog” effect, waardoor de steen bij beweging lijkt te glinsteren of te veranderen.

Variëteiten van de steen en hun toepassingen

Hoewel de traditionele tijgeroog de gouden bruine variëteit is die het meest wordt herkend, zijn er ook andere kleurvariaties, zoals de blauwe tijgeroog (ook bekend als valkenoog) en de rode tijgeroog. Elke variëteit heeft zijn eigen unieke eigenschappen:

 • Gouden of gele tijgeroog: Wordt geassocieerd met bescherming, gronding en het stimuleren van persoonlijke kracht.
 • Blauwe tijgeroog (Valkenoog): Staat bekend om zijn kalmerende effect, en wordt vaak gebruikt om stress en angst te verminderen.
 • Rode Tijgeroog: Wordt gezien als een stimulerende steen die vitaliteit en passie kan opwekken.

Vindplaatsen

Tijgeroog wordt voornamelijk gevonden in Zuid-Afrika, maar er zijn ook belangrijke afzettingen in landen als Australië, India, Myanmar en de Verenigde Staten.

Zeldzaamheid

Terwijl de gouden tijgeroog relatief overvloedig en gemakkelijk beschikbaar is in de wereld van edelstenen, zijn de rode en vooral de blauwe variëteiten zeldzamer en kunnen ze daarom iets kostbaarder zijn.

Verzorging en onderhoud van de edelsteen

Reiniging en opladen van tijgeroog

Zoals bij de meeste edelstenen, kan het regelmatig reinigen van tijgeroog helpen om de vibratie hoog te houden en ongewenste energieën te verwijderen. Hier zijn enkele stappen en methoden om uw tijgeroog te reinigen en op te laden:

 1. Water: Houd tijgeroog onder stromend koud water voor een paar minuten. Dit kan helpen om negatieve energieën af te spoelen. Zorg er wel voor dat het water niet te warm of te koud is, om thermische schok en schade aan de steen te voorkomen.
 2. Zonlicht: Leg de steen in direct zonlicht. Dit kan de steen energetisch opladen en de natuurlijke kleuren versterken. Wees echter voorzichtig, aangezien langdurige blootstelling aan direct zonlicht de kleur van sommige stenen kan doen vervagen.
 3. Maanlicht: De beste methode is om tijgeroog ‘s nachts onder het licht van een volle maan te leggen, wat de steen een zachte en natuurlijke oplading geeft.

Voorzorgsmaatregelen om beschadiging te voorkomen

Tijgeroog is een relatief robuuste edelsteen, maar het is nog steeds belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om beschadiging te voorkomen:

 • Opslag: Wanneer je de steen niet draagt, bewaar het dan in een zachte doek of een sieradenzakje om krassen te voorkomen.
 • Vermijd Harde Slagen: Hoewel tijgeroog redelijk taai is, kan het breken of splijten als het een harde klap krijgt. Wees daarom voorzichtig wanneer je het draagt of gebruikt in een actieve omgeving.
 • Chemicaliën: Probeer contact met agressieve chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen of parfum, te vermijden. Deze kunnen het oppervlak van de steen aantasten.

Door goed voor uw tijgeroog te zorgen, kun je er zeker van zijn dat het zijn schoonheid en energie behoudt, klaar om u te begeleiden en te beschermen op uw spirituele reis. In de volgende secties zullen we concluderen over de voordelen van tijgeroog en hoe deze in het dagelijks leven kan worden geïntegreerd.

Conclusie

Gezien de vele voordelen van tijgeroog, zowel op het gebied van bescherming als genezing, is het bezit van deze prachtige steen een waardevolle investering voor iedereen die op zoek is naar een versterking van hun spirituele welzijn en algehele gezondheid.

Omdat de steen relatief veel voorkomt, is de prijs niet erg hoog. Mijn advies is om op Spiru.nl te kijken of er een steen is die je aanspreekt. Als je de steen regelmatig wilt dragen adviseer ik je een hanger aan. 

Deze draag je in de buurt van je hart. Dit geeft je geestelijke bescherming en helpt je om mensen te doorzien. Als je de steen combineert met de bloem des levens heb je een nog krachtiger amulet, dat bovendien erg mooi is. 

Mocht je de steen gebruiken tegen darmklachten of bij menstruatiepijnen, dan kun je beter kiezen voor een steen die je in je zak stopt. Je kunt hem regelmatig tevoorschijn halen en tegen de pijnlijke plek houden. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Krachtdieren petra stam

🌟 Ontdek Jouw Spirituele Gids met de Krachtdierkaarten 🌟