Heb je moeite met het aantrekken van overvloed en voorspoed in je leven?

 • Strijd je tegen een constante stroom van negatieve gedachten?
 • Vind je het lastig om je zelfvertrouwen en innerlijke kracht te vergroten?
 • Zoek je naar manieren om je creatieve en verbeeldingsrijke energie te versterken?

Citrien, vaak aangeduid als de ‘steen van overvloed’, is krachtig. Deze betoverende gele steen staat symbool voor jouw innerlijke zon en wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn vermogen om negatieve energie te weren en positiviteit aan te trekken. Het wordt ook geassocieerd met welvaart, en het vergroten van creativiteit en persoonlijke kracht.

Als je citrien als jouw krachtsteen omarmt, zal je een toename in positieve energie en een afname van negativiteit in je leven opmerken. Je zal een boost in je zelfvertrouwen en persoonlijke kracht ervaren, en je zult je meer afgestemd voelen op de stroom van overvloed en voorspoed in het universum. Met citrien aan je zijde, wordt je pad verlicht met positiviteit, creativiteit en een sterkere manifestatiekracht.

Spirituele Betekenis van Citrien

Citrien wordt in de wereld van edelstenen en kristaltherapie geassocieerd met spirituele eigenschappen en krachten. Hier zijn enkele van de meest erkende spirituele betekenissen en associaties:

 1. Zonne-energie: Vanwege zijn levendige, gele kleur wordt citrien vaak geassocieerd met de zon en zonne-energie. Het wordt gezien als een krachtige bron van positiviteit, levenskracht en verlichting.

 2. Manifestatie en Overvloed: Citrien wordt vaak de “koopmanssteen” genoemd omdat het wordt geloofd dat het rijkdom en overvloed aantrekt. Velen gebruiken citrien als een hulpmiddel voor manifestatie, met name voor financiële doelen.

 3. Zelfexpressie en Creativiteit: Deze steen wordt gezien als een katalysator voor zelfexpressie en creativiteit. Mensen die zich geblokkeerd of geremd voelen in hun creatieve stromen kunnen baat hebben bij het werken met citrien.

 4. Emotionele Balans: Citrien helpt bij het balanceren van emoties en het bestrijden van negatieve energieën. Het wordt vaak gebruikt om depressie, angsten en fobieën te verminderen.

 5. Zelfvertrouwen en Persoonlijke Kracht: Citrien moedigt zelfvertrouwen en persoonlijke macht aan. Het helpt individuen hun unieke krachten te herkennen en moedigt hen aan om hun doelen met vastberadenheid na te streven.

 6. Chakra’s: In chakra-healing wordt citrien specifiek geassocieerd met het zonnevlechtchakra, wat het centrum van wilskracht, zelfvertrouwen en energie is.

Citrien kopen

Deze glanzende obelisk gemaakt van (niet verhitte) citrien edelsteen is uniek en kan imperfecties hebben, omdat het een natuurlijk product is. 

De kleur van de obelisk kan anders zijn dan op de foto. De foto geeft slechts een idee.

Citrien is een koopmanssteen en heeft mensen geholpen om rijker te worden. Daarnaast helpt het mensen in hun zoektocht naar persoonlijke groei en ontwikkeling.

Chackra's

Eigenschappen en Voordelen van Citrien

Citrien, als een van de meest dynamische edelstenen, heeft talloze voordelen die vaak worden onderverdeeld in spirituele, mentale, fysieke en emotionele categorieën. Hieronder een uitgebreide lijst van deze voordelen:

Spirituele en Mentale Voordelen:

 1. Verhoogde Intuïtie: Citrien wordt gezien als een steen die het derde oog activeert, wat kan leiden tot een verhoogde intuïtie en inzicht.
 2. Manifestatie: Helpt bij het focussen van intenties en verlangens, waardoor het makkelijker wordt om doelen te manifesteren.
 3. Bescherming: Biedt een beschermend schild tegen negatieve energieën en psychische aanvallen.
 4. Verbinding met het Hogere Zelf: Faciliteert een diepere verbinding met het hogere zelf en universele energie.
 5. Helder Denken: Verbetert de helderheid van denken en helpt bij het nemen van beslissingen.
 6. Creativiteitsboost: Stimuleert de geest en moedigt nieuwe, innovatieve ideeën aan.
 
Citrien of citrine

Fysieke Voordelen:

 1. Energieboost: Citrien staat bekend om zijn vermogen om vermoeidheid te verminderen en energieniveaus te verhogen.
 2. Spijsvertering: Citrien wordt geloofd om te helpen bij spijsverteringsproblemen en de algehele gezondheid van de maag te verbeteren.
 3. Ontgiften: Helpt bij het zuiveren van het lichaam en het verwijderen van toxines.
 4. Metabolisme: Kan helpen bij het stimuleren van het metabolisme en ondersteunt gewichtsverliesinspanningen.
 5. Ondersteuning van het Endocriene Systeem: Wordt gezegd dat het de werking van de schildklier en de alvleesklier verbetert.

Emotionele Voordelen:

 1. Angstverlichting: Helpt bij het verminderen van angst en het instellen van een gevoel van kalmte.
 2. Zelfvertrouwen: Bouwt zelfvertrouwen op en helpt individuen om zich zelfverzekerder te voelen in hun beslissingen.
 3. Stemmingsverbeteraar: Werkt als een natuurlijke antidepressivum door het verhogen van de stemming en het verminderen van gevoelens van neerslachtigheid.
 4. Emotioneel Evenwicht: Brengt de emoties in evenwicht en helpt bij het verwerken van oude emotionele wonden. De steen geeft energie.
 5. Moed en Veerkracht: Versterkt het vermogen van een persoon om uitdagingen het hoofd te bieden en snel te herstellen van tegenslagen.
 

Historisch Gebruik en Betekenis in Verschillende Culturen:

 1. Oude Culturen: In veel oude culturen werd citrien gebruikt als beschermend talisman tegen het boze oog en negatieve energieën. Vanwege zijn zonnige uitstraling werd aangenomen dat het de drager kracht en positiviteit gaf.

 2. Romeinse Tijd: De Romeinen waren enkele van de eerste mensen die citrien waardeerden, niet alleen vanwege zijn schoonheid, maar ook vanwege zijn vermeende vermogen om het leven van de drager te verrijken. Ze gebruikten het in sieraden en intaglio-werk.

 3. Middeleeuwen: In de Middeleeuwen droegen handelaren en kooplieden citrien in hun beurzen, in de overtuiging dat het hun zou helpen hun rijkdom te beschermen en te vergroten, vandaar dat het vaak de “Koopmanssteen” wordt genoemd.

 4. China: In de Chinese cultuur wordt citrien al lang vereerd als de “steen van succes”. Het wordt vaak aan studenten gegeven in de overtuiging dat het helpt bij het behalen van academische successen.

 5. Moderne Tijden: Tegenwoordig wordt citrien zowel om zijn esthetische schoonheid als om zijn metafysische eigenschappen gewaardeerd. Het is een populaire geboortesteen voor degenen die in november geboren zijn en wordt vaak gegeven als een speciaal cadeau voor het vieren van de 13e huwelijksverjaardag. De citrien zou namelijk voor een lang en gelukkig huwelijk zorgen.

 

Hoe kun je de citrien het best gebruiken?

Meditatie en affirmaties met Citrien

Citrien, met zijn warme en uitnodigende energie, is een ideale edelsteen voor meditatie. Veel mensen gebruiken ook citrien voor affirmaties, vooral gericht op overvloed, zelfvertrouwen en persoonlijke kracht. Een voorbeeld van zo’n affirmatie kan zijn: “Ik ben een magneet voor overvloed in alle aspecten van mijn leven.” of “Ik ben competent, sterk en in staat om mijn dromen en doelen te verwezenlijken.”

Hoe te dragen of te gebruiken 

Citrien kan op verschillende manieren worden gedragen of gebruikt, afhankelijk van het beoogde doel:

 1. Sieraden: Het dragen van citrien als een ketting, armband of ring kan helpen om constant de vibraties van de steen te voelen. Voor diegenen die de steen dicht bij hun zonnevlechtchakra willen houden, is het dragen van een citrien ketting die net boven de navel hangt, ideaal.
 2. Zaksteen: Een getrommelde citrien kan in de zak of tas worden gedragen om gedurende de dag positieve energie te ontvangen.
 3. Thuis of op kantoor: Het plaatsen van een citrien-cluster of een ruwe steen in een leefruimte of werkplek kan helpen om een positieve en stimulerende omgeving te creëren.
 4. Meditatie: Houd een citrien in de hand of plaats hem op het zonnevlechtchakra tijdens meditatiesessies voor een verhoogde ervaring.

Combinatie met Andere Stenen

Citrien kan krachtig zijn op zichzelf, maar wanneer gecombineerd met andere stenen, kan het zijn krachten versterken of complementeren:

 1. Amethist: De combinatie van citrien en amethist wordt vaak ‘ametrine’ genoemd. Deze combinatie kan helpen bij het bereiken van een hoger spiritueel bewustzijn terwijl men geaard en gecentreerd blijft.
 2. Rozenkwarts: Samen gebruikt, kan citrien’s energie van overvloed worden gecombineerd met rozenkwarts’ liefdevolle energie om relaties te verbeteren en liefde en welvaart aan te trekken.
 3. Tijgeroog: De combinatie van tijgeroog en citrien kan iemand moed en zelfvertrouwen geven, terwijl ze tegelijkertijd bescherming bieden tegen negativiteit.
 4. Helder kwarts: Helder kwarts kan de eigenschappen van elke steen versterken, inclusief citrien, waardoor de effecten ervan worden geïntensiveerd.
Citrien - uit een verlaten citrien mijn
Citrien - uit een verlaten citrien mijn

Geschiedenis van Citrien

Citrien heeft door de eeuwen heen een bijzondere plaats ingenomen in de geschiedenis en culturen van de wereld. De naam betekent citroen, een duidelijke verwijzing naar zijn citroengele kleur.

Oorsprong en Ontdekking:

Citrien is van nature te vinden in Brazilië en Congo. Natuurlijke citrien is zeldzaam. 

De meeste citrien die op de markt verkrijgbaar is, is eigenlijk verhitte amethist of rookkwarts, waardoor het die karakteristieke gele kleur krijgt. De transformatie van amethist naar citrien door verhitting is al eeuwen bekend en wordt vaak in de handel toegepast vanwege de zeldzaamheid van natuurlijk voorkomende citrien.

De verschillen tussen de stenen zijn:

Natuurlijke Citrien:

 • Staat bekend om welvaart en overvloed aan te trekken.
 • Bevordert zelfvertrouwen en zelfexpressie.
 • Versterkt het zonnevlechtchakra, die het centrum van wilskracht en energie is.

Verhitte Amethist (vaak verkocht als Citrien):

 • Hoewel het een vergelijkbare kleur heeft als natuurlijke citrien, zijn de energetische eigenschappen mogelijk meer in lijn met die van amethist, zoals spiritualiteit, rust en intuïtie. Het kan echter enkele van de eigenschappen van citrien behouden, afhankelijk van de intentie en het geloof van de gebruiker.

Rookkwarts:

 • Wordt geassocieerd met aarding en het omzetten van negatieve energie in positieve energie.
 • Bevordert emotionele rust en helderheid.
 • Helpt bij het loslaten van oude gewoonten en overtuigingen.

Hoewel er overeenkomsten zijn tussen deze stenen, vooral tussen natuurlijke en door hitte amethist, hebben ze elk hun eigen unieke energieën. Voor de beoefenaars van kristaltherapie is het daarom essentieel om te weten of men met echte citrien werkt of met een variant hierop.

Citrien uit Rusland (wikipedia)
Citrien uit Rusland (wikipedia)

Hoe kun je echte citrien herkennen?

Het herkennen van echte citrien kan lastig zijn, vooral als de steen getrommeld is. Citrien is veel geld waard, dus echte citrien wordt meestal niet getrommeld. Veel getrommelde “citrien” is eigenlijk gebrande amethist, dus wees voorzichtig!

Citrien komt vaak uit Congo en Brazilië en ook wel uit Rusland. “Congo citrien” heeft zijn naam omdat het uit Congo komt. Je kunt Congo citrien herkennen aan kleine kristalletjes aan de onderkant. Braziliaanse citrien is moeilijk te herkennen omdat het niet echt unieke kenmerken heeft. Dus als je citrien uit Brazilië koopt, let dan goed op dat je weet dat het echt is!

Dit zijn een aantal kenmerken:

Kleur

 • Natuurlijke Citrien: Heeft een bleke tot diep goudgele kleur. Het is zelden oranje, en als dat wel zo is, is de tint vrij zacht.
 • Verhitte Amethist: Kan variëren van lichtgeel tot een diep, bijna verzadigd oranje of zelfs een bruinachtig oranje. Het kan ook regenboogfracties of -strepen hebben die niet vaak in natuurlijke citrien worden aangetroffen.

Insluitsels

 • Natuurlijke Citrien: Kan insluitsels hebben die eruit zien als horizontale strepen of wolkachtige, wazige gebieden.
 • Verhitte Amethist: Heeft vaak puntige of V-vormige insluitsels die niet typerend zijn voor natuurlijke citrien.

TIP: Als je erover denkt om te investeren in een significant stuk citrien, kan het de moeite waard zijn om het te kopen via een gerespecteerde handelaar of om een certificaat van echtheid te vragen. 

 

Citrien kopen

Deze glanzende obelisk gemaakt van (niet verhitte) citrien edelsteen is uniek en kan imperfecties hebben, omdat het een natuurlijk product is. 

De kleur van de obelisk kan anders zijn dan op de foto. De foto geeft slechts een idee.

Citrien is een koopmanssteen en heeft mensen geholpen om rijker te worden. Daarnaast helpt het mensen in hun zoektocht naar persoonlijke groei en ontwikkeling.

Reiniging en Opladen van Citrien

Reiniging:

Net als andere kristallen en edelstenen, heeft citrien periodieke reiniging nodig om van eventuele negatieve energieën af te komen en zijn natuurlijke vibraties te behouden.

 1. Watermethode: Plaats citrien onder koud stromend water voor enkele minuten. Zorg ervoor dat je het water goed laat afvloeien om ervoor te zorgen dat de steen volledig droog is na de reiniging.

 2. Zoutwatermethode: Laat de steen enkele uren in een kom met zout water weken. Spoel het daarna af met schoon water en laat het goed drogen.

 3. Rookreiniging: Dit kan worden gedaan door de citrien boven brandende salie of palo santo te houden, zodat de rook het kristal omhult.

Opladen:

Citrien heeft het unieke vermogen om zichzelf op te laden, maar het kan toch baat hebben bij periodieke oplading om zijn energie te versterken.

 1. Zonlicht: Leg citrien enkele uren in direct zonlicht. De zonne-energie zal de steen verjongen en zijn natuurlijke energie versterken.

 2. Aarde: Begraaf citrien in de aarde en laat het daar een nacht staan. De aardse energieën zullen de steen revitaliseren.

 3. Andere kristallen: Plaats citrien naast een helder kwartskristal om zijn energie te versterken.

 

Voorzorgsmaatregelen om beschadiging te voorkomen

Hoewel citrien een relatief duurzaam kristal is, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat het in de beste staat blijft:

 1. Vermijd plotselinge temperatuurveranderingen: Extreme temperatuurschommelingen kunnen het kristal beschadigen. Voorkom dat citrien wordt blootgesteld aan zeer hete of koude temperaturen.

 2. Opslag: Bewaar citrien apart van andere edelstenen om krassen en beschadigingen te voorkomen. Het is het beste om het in een zachte doek of zakje te bewaren.

 3. Vermijd harde slagen: Hoewel citrien een hard kristal is, kan het nog steeds breken of barsten als het wordt geraakt met voldoende kracht. Zorg ervoor dat je je citrien sieraden afdoet voordat je zware handenarbeid verricht.

 4. Chemicaliën: Probeer contact met agressieve chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen of chloor, te vermijden, aangezien deze het kristal kunnen aantasten.

 5. Periodieke inspectie: Als je citrien in een sieraad draagt, controleer dan regelmatig de instellingen en bevestigingen om ervoor te zorgen dat de steen goed vastzit en beschermd is.

Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de schoonheid en kracht van je citrien edelsteen gedurende vele jaren behouden.

Conclusie:

Citrien, met zijn sprankelende, zonnige uitstraling, is niet enkel een visuele traktatie, maar staat ook symbool voor voorspoed en positieve energie. Of je nu gefascineerd bent door zijn rijke geschiedenis, esthetische charme, of spirituele eigenschappen, deze levendige edelsteen biedt een geweldige mix van schoonheid en symboliek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Krachtdieren petra stam

🌟 Ontdek Jouw Spirituele Gids met de Krachtdierkaarten 🌟