Spirituele betekenis ekster – oog voor wat écht waarde heeft

De ekster symboliseert intelligentie, communicatie, en sociale connecties, terwijl het ook staat voor geluk, nieuwsgierigheid, en het manifesteren van verandering en nieuwigheden in het leven.
Ekster als totemdier

Deze post kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen, zonder extra kosten voor jou, als je een aankoop doet via deze links. Dank je wel voor je steun!

Inhoudsopgave

Voel jij je aangetrokken tot schitterende dingen, maar merk je dat je snel wordt afgeleid van je werkelijke doelen? 

 • Voel je dat je meer te bieden hebt, maar dat je niet in staat bent je diepere waarheid of je innerlijke schatten te onthullen?
 • Vraag je je af waarom je vaak wordt afgeleid door het ‘blinkende’ in plaats van het essentiële?
 • Heb je het gevoel dat je meer in je mars hebt, maar dat je jezelf niet volledig laat zien?
 • Vraag je je wel eens af of je ooit de balans zult vinden tussen het nastreven van wat fonkelt en wat echt waarde heeft in je leven?

De ekster, een opvallende vogel bekend om zijn affiniteit voor glimmende objecten, is meer dan alleen een vogel die wordt aangetrokken door wat blinkt.

Als krachtdier symboliseert de ekster zowel de valkuil van oppervlakkige afleiding als de gave om verborgen schatten te zien en te waarderen.

Het herinnert ons eraan dat hoewel het belangrijk is om de schoonheid in het leven te waarderen, we ook de diepere waarde en betekenis in onszelf en in onze omgeving moeten erkennen.

Erken dat het OK is om aangetrokken te worden door het schitterende, maar dat het van cruciaal belang is om onderscheid te maken tussen wat slechts glinstert aan de oppervlakte en wat werkelijke waarde heeft. Begin met het waarderen van je eigen innerlijke schatten en sta jezelf toe om je ware potentieel te tonen, in plaats van je te laten leiden door oppervlakkige afleidingen. Zoek de diepere betekenis achter dingen, en vertrouw erop dat je de gave hebt om zowel schoonheid als waarde te herkennen en te waarderen.

Ontdek Jouw Spirituele Gids met deze Krachtdierkaarten

Door de ekster als krachtdier te omarmen, ontwikkel je een evenwichtig perspectief tussen het waarderen van oppervlakkige schoonheid en het herkennen van diepere waarde.

Je zult leren dat je meer bent dan de afleidingen die op je pad komen en dat je het vermogen hebt om echte, blijvende schatten in jezelf en anderen te zien en te waarderen. Je zult een leven leiden dat zowel rijk is aan schoonheid als aan betekenis.

Heb je het gevoel dat de ekster toch niet helemaal bij je past? Kijk dan bij “wat is je krachtdier” welk totemdier bij jou hoort. 

(advertentie)

Spirituele betekenis van de ekster als krachtdier

Als je regelmatig een ekster tegenkomt of je aangetrokken voelt door deze vogel, dan ben je natuurlijk benieuwd naar de betekenis.

De ekster als krachtdier wordt vaak geassocieerd met verschillende symbolische betekenissen. Dit vogeltype is bekend om zijn intelligentie, aanpassingsvermogen en nieuwsgierige aard.

In veel culturen wordt de ekster gezien als een boodschapper die ons herinnert aan de dualiteit van de natuur en het leven; het staat symbool voor geluk en ongeluk, goed en kwaad, en de balans tussen licht en duisternis.

Hier is een lijst met enkele van de meest voorkomende symbolische betekenissen van de ekster als krachtdier:

 1. Intelligentie en Vindingrijkheid: Eksters zijn slimme vogels die vaak gebruik maken van gereedschappen en strategieën om te overleven, wat hun associatie met intelligentie en vindingrijkheid versterkt.
 2. Communicatie: Omdat eksters veel geluiden kunnen nabootsen en een luidruchtige roep hebben, worden ze gezien als krachtdieren die communicatie en sociale interactie bevorderen.
 3. Nieuwsgierigheid: Eksters zijn, net als het koolmeesje, van nature nieuwsgierige dieren. Ze herinneren ons eraan om altijd nieuwsgierig te blijven en onbevreesd te zijn in het nastreven van nieuwe kennis.
 4. Kansen en Risico’s: De ekster wordt vaak geassocieerd met het verkennen van nieuwe mogelijkheden, maar ook het herkennen van gevaren of bedrog.
Krachtdier ekster
 1. Creativiteit: Hun gedrag en nestbouwvaardigheden suggereren een associatie met creativiteit en het gebruik van beschikbare middelen.
 2. Sociale en Familiebanden: Eksters zijn zeer sociale dieren en hechten belang aan familie- en groepsdynamiek, wat wijst op het belang van sociale structuur en ondersteuning.
 3. Dood en het Afweren van Pech: In sommige culturen worden eksters gezien als voortekens van dood of ongeluk, terwijl ze in andere juist als geluksbrengers worden beschouwd.
 4. Dualiteit en Balans: De zwart-witte kleur van de ekster symboliseert de noodzaak van balans tussen licht en schaduw in ons leven.

Voor sommigen zal de ekster een persoonlijk symbool zijn van verandering en aanpassingsvermogen, terwijl voor anderen het dier waarschuwt voor oppervlakkigheid. De vogel zet uiterlijke schijn naast innerlijke waarheid en roept je op een keuze te maken. 

(advertentie)

Spirituele lessen van de ekster

De ekster als krachtdier leert ons verschillende levenslessen, die vaak voortkomen uit zijn gedrag en de manier waarop mensen deze vogel door de geschiedenis heen hebben waargenomen. 

 • Openstaan voor Nieuwe Ervaringen: De ekster moedigt ons aan om nieuwsgierig te zijn en nieuwe ervaringen te omarmen. Het dier stimuleert ons om veelzijdig en open-minded te zijn in het leven.
 • Balans tussen het Oude en het Nieuwe: De ekster herinnert ons aan het belang van het behouden van een balans tussen het vasthouden aan de oude, vertrouwde dingen en het openstaan voor het nieuwe en onbekende.
Krachtdier ekster
 • Intelligentie en Aanpassingsvermogen: Van ons wordt gevraagd om onze intelligentie en vindingrijkheid te gebruiken om problemen op te lossen en ons aan te passen aan veranderende omstandigheden.

 • Zelfreflectie: Met zijn zwart-witte kleur vertegenwoordigt de ekster de dualiteit van het zelf, wat ons aanspoort om zelfreflectie te beoefenen en zowel onze positieve als negatieve kanten te erkennen.

 • Gebruik van Hulpmiddelen en Middelen: De ekster leert ons om gebruik te maken van de hulpmiddelen en middelen die we tot onze beschikking hebben, en om creatief te zijn in hoe we deze inzetten.

 • Communicatie en Sociale Banden: Deze vogels zijn uiterst sociaal en communicatief, wat ons de waarde van sociale interactie en het uitdrukken van onszelf leert.

 • Waarde van Gemeenschap en Familie: Net als de das, die niet alleen de kleuren met de ekster deelt, leeft de ekster van in groepen. Hierdoor worden we herinnerd aan het belang van onze gemeenschap en familiebanden.

 • Het Belang van Waken over Onze Schatten: Eksters worden vaak geassocieerd met een aantrekkingskracht op glinsterende voorwerpen. Dit kan worden vertaald naar een les over het niet laten overheersen van materialisme in ons leven en het vinden van de echte waarde achter de dingen die we koesteren.

 • Bescherming en Afweer van Negativiteit: In sommige culturen worden eksters gezien als beschermer tegen duisternis of slecht nieuws, wat ons leert hoe we ons kunnen afschermen tegen negativiteit.

Deze lessen maken de ekster tot een krachtig symbool voor zelfontdekking en persoonlijke groei, waarbij het dier als gids fungeert om ons te leren hoe we de complexiteit van het leven kunnen navigeren met behendigheid en gratie.

Is de ekster jouw krachtdier?

Als de ekster jouw spirituele dier is, betekent dit dat je bekend staat om je scherpzinnigheid en een grote dosis nieuwsgierigheid.

Je hebt een voorkeur voor alles wat nieuw en onontdekt is en je bent nooit bang om jezelf in het onbekende te storten.

Je past je makkelijk aan veranderende situaties aan en gebruikt je intelligentie om uitdagingen aan te gaan. Als je dan ook nog wordt geprezen om je vlotte babbel en sociale vaardigheden, is de kans groot dat je de ekster als krachtdier hebt.

Echter, de beste graadmeter ben jij zelf. Hier komt het innerlijk weten om de hoek kijken.

Als jij je vaak herkent in de behendigheid en het slimme gedrag van de ekster, of als je je aangetrokken voelt tot het verzamelen van bijzondere of mooie dingen, dan resoneer je mogelijk met dit krachtdier.

Je kunt deze eigenschappen inzetten voor de ontwikkeling van jezelf, maar ook moeiteloos om anderen te helpen en te inspireren. Kijk naar hoe je reageert op en interacteert met de wereld om je heen—dit zal je vertellen of de ekster inderdaad jouw krachtdier is.

(advertentie)

De ekster als krachtdier leert ons om voorbij oppervlakkigheden te kijken, zich aan te passen, en effectief te communiceren, terwijl het ook wijst op de dualiteit van het leven. Mensen die de ekster als krachtdier hebben, zijn vaak nieuwsgierig, aanpasbaar, communicatief, en zoeken naar diepere betekenissen in hun leven.

Ekster als krachtdier

Beroepen die passen bij de ekster

Mensen die de ekster als krachtdier hebben, zul je vaak vinden in de volgende beroepen:

 • Antiekhandelaar: Net als een ekster, die aangetrokken wordt door glanzende en unieke voorwerpen, heeft een antiekhandelaar een oog voor waardevolle vondsten en de geschiedenis die ze met zich meedragen.
 • Reclameontwerper: Een reclameontwerper gebruikt creativiteit en slimme strategieën om aandacht te trekken en te behouden, vergelijkbaar met hoe een ekster bekend staat om zijn scherpzinnigheid en de natuurlijke neiging om op te vallen.
 • Eventplanner: Organisatietalent en flexibiliteit zijn kenmerkend voor een eventplanner, eigenschappen die overeenkomen met de aanpassingsvermogen en intelligentie van de ekster.
 • Sociaal werker: Een sociaal werker moet empathisch communiceren en sterke gemeenschapsbanden vormen, wat spiegelt aan de sociale en familiegerichte aard van de ekster.

 • Onderzoeksjournalist: De onderzoeksjournalist is altijd op zoek naar de waarheid, gedreven door een onuitputtelijke nieuwsgierigheid en de drang om mysteries te ontrafelen, net zoals een ekster die altijd op zoek is naar datgene wat verborgen of glanzend is.

Hoewel deze lijst niet volledig is, passen dit soort beroepen goed bij de eigenschappen van de ekster omdat ze allemaal een vorm van nieuwsgierigheid, communicatieve bekwaamheid, en een waardering voor zowel het nieuwe als het bestaande vereisen. 

Mensen in deze beroepen moeten vaak buiten de gebaande paden denken en zowel zelfstandig als binnen een gemeenschap werken, waarbij ze voortdurend de balans opzoeken tussen innovatie en traditie.

ekster als krachtdier

Het oproepen van de energie van de ekster

Het oproepen van de energie van je krachtdier kan op verschillende manieren, en ik heb al enkele methoden uitgelegd in mijn blog over “droomwerk en meditatie

 Hieronder volgen specifieke activiteiten om de essentie van de ekster uit te nodigen en te ervaren:

 • Verdiep je in de ekster: Begin met het vergaren van kennis over de ekster. Bezoek informatieve websites zoals Wikipedia om je basisbegrip te vergroten. Het is ook aan te raden om boeken en audioboeken over de ekster te verkennen. Je kunt hiervoor een abonnement overwegen op platforms zoals Nextory of Storytel, waar je een breed aanbod aan relevante titels vindt. Voer simpelweg ‘ekster’ in als zoekopdracht en selecteer de boeken die je aanspreken.

 • Draag Zwart-Witte Kleding: Door kleuren te dragen die de ekster vertegenwoordigen, kan je je afstemmen op zijn energie en aanwezigheid.
 • Ga op Zoek naar Glimmende Voorwerpen: Net als een ekster kun je op zoek gaan naar glimmende of reflecterende objecten. Ik denk daarbij aan bos- of strandwandelingen, waarbij je zoekt naar felle stukjes glas, mooie steentjes etc. 
 • Studie en Observatie: Besteed tijd aan het observeren van eksters in de natuur. Merk hun gedrag, geluiden en interacties op om een diepere band met hen te vormen.
 • Geluidsmeditatie: Luister naar opnames van ekstergeluiden, laat hun roepen en gezang je in een meditatieve staat brengen.
 • Kunst en Creativiteit: Teken, schilder of maak beeldhouwwerken van eksters. Door creatief te zijn met hun afbeelding, nodig je hun energie uit in je leven.

(advertentie)

(Edel)Stenen geassocieerd met de ekster

De ekster, een vogel aangetrokken tot glinsterende objecten, heeft natuurlijk een affiniteit met bepaalde stenen die zijn energie weerspiegelen en versterken.

 1. Labradoriet: Bekend om zijn schitterende glans en het vermogen om spirituele energieën te gronden. Het helpt bij het ontdekken van magie in het alledaagse, net zoals de ekster.
 2. Pyriet: Deze glinsterende gouden stenen staat bekend als ‘Fool’s Gold’. Het trekt welvaart aan en herinnert ons eraan dat niet alles wat glanst goud is, een les die ook door de ekster wordt onderwezen.
 3. Obsidiaan: Een zwarte, glanzende steen die helpt bij het ontdekken van verborgen waarheden en het gronden van energieën.
 4. Bergkristal: Het gebruik van bergkristal ondersteunt de nieuwsgierige en intelligente natuur van de ekster door mentale helderheid en focus te bevorderen. Het kan ook helpen de intentie te versterken om nieuwe inzichten te verkrijgen en kennis op te doen, iets wat bij de ekster past.
 5. Maansteen: Deze prachtige ketting met zijn iriserende glans, bevordert je intuïtie en heeft een connectie met de cycli van de maan. Hierdoor kun je je dieper afstemmen op de mysteries van de ekster.

Deze stenen, met hun glinsterende en reflecterende kwaliteiten, vangen niet alleen de fysieke aantrekking van de ekster, maar ook zijn diepere lessen over waarheid, bescherming en transformatie.

Spiru - hanger van obsidiaan en bergkristal

Deze geweldige hanger sluit op alle vlakken aan bij de energie van de ekster. Het is zwart-wit en bevat twee stenen die perfect bij de ekster passen: obidiaan en bergkristal (zie de beschrijving hierboven). Bergkristal heeft ook nog een geneeskrachtige werking. 

Het yin-yangsymbool bevat een diepgaande wijsheid over hoe het leven werkt en hoe alles in het universum onderling verbonden is in een prachtig evenwicht en orde.
Kortom, als de ekster je krachtdier of hulpdier is, kan deze hanger niet ontbreken!

Conclusie:

De ekster, met zijn schitterende verschijning en scherpe intelligentie, dient als een krachtig symbool van nieuwsgierigheid, aanpassingsvermogen en de zoektocht naar waarheid. Als krachtdier kan de ekster ons begeleiden in het ontdekken van verborgen schatten, zowel letterlijk als figuurlijk, en ons eraan herinneren dat schoonheid en wijsheid vaak hand in hand gaan.

Voor degenen die zich aangetrokken voelen tot de energie van vogels, biedt ons overzicht van alle krachtdieren een schat aan inzicht.

 Specifiek kan de pauw, met zijn opvallende veren en de eigenschap om aandacht te trekken, ons lessen leren die resoneren met de glanzende aantrekkingskracht van de ekster. De specht, met zijn vastberaden getik en focus, herinnert ons aan de vastberadenheid van de ekster om datgene te vinden waarnaar hij op zoek is. Elk van deze krachtdieren biedt unieke lessen en inzichten, en samen kunnen ze een holistisch pad van groei en ontdekking voorstellen.

Boodschappen uit het dierenrijk

 

Ontdek de geheime wereld van dierengedachten met Kristina Boey! Haar verhelderende boek nodigt je uit om de verborgen wijsheid en boodschappen van onze dierenvrienden te ontrafelen. Laat je inspireren en leer rechtstreeks van een expert in dierencommunicatie. Duik in dit boek en begin aan een fascinerende reis naar het begrijpen van wat dieren echt denken en ons willen vertellen! Perfect voor elke dierenliefhebber die klaar is om te luisteren.

Ontdek jouw spirituele gids met deze krachtdierenkaarten

🌈 Met deze sets van ieder 66 krachtdierkaarten open je de deur naar diepe, persoonlijke inzichten en verbind je met de magische wijsheid van de dierenwereld, precies wanneer jij daar behoefte aan hebt. Elke kaart brengt een unieke, betoverende afbeelding en een boodschap van het dier zelf, om je te begeleiden, ondersteunen en inspireren.

📚 Geschreven door Petra Stam, auteur van ‘Krachtdieren – wijsheid en inspiratie uit het dierenrijk’.

🍃 Bestel nu en stap in de magische wereld van krachtdieren! 

Krachtdieren petra stam

🌟 Ontdek Jouw Spirituele Gids met de Krachtdierkaarten 🌟